Aktualności

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi słodyczy? Chyba wszyscy je uwielbiamy, prawda?

Mamy dziś dla was przepis na ciasteczka- ślimaki.

Do stworzenia takich smakowitych ślimaczków potrzebujemy tylko opakowania ciasta francuskiego, słoiczka pasty czekoladowo-orzechowej do kanapek i… piekarnika.

Ciasto francuskie rozmrażamy i rozwijamy. Jedną stronę smarujemy pastą czekoladową, pozostawiając na jednym brzegu 0,5 centymetra wolnego ciasta.

Następnie rolujemy ciasto czekoladą do wewnątrz tak, aby wolny brzeg pozostał za zewnątrz. Zwilżamy go delikatnie wodą i dociskamy.

Roladę kroimy na 1 centymetrowe krążki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180st.

Ślimaczki są gotowe, gdy się delikatnie zarumienią.

slimaczki

Smacznego!

© 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Nysie