Aktualności

Skąd się wziął tłusty czwartek? Tradycje, zwyczaje

Czy wiecie skąd się biorą pączki w naszych domach? Niektóre mamy czy babcie pieką same, ale wielu z nas kupuje w sklepach lub cukierniach. Zanim jednak tam trafią muszą zostać upieczone. Już
w środę wieczorem cukiernicy wyrabiają ciasto, które musi wyrosnąć, potem trzeba je wyrobić, uformować i usmażyć. Następnie pączki są nadziewane przeróżnym nadzieniem: różnym, wieloowocowym, budyniem, czekoladą. W tłusty czwartek warto zjeść choć jednego pączka, a przy okazji poczytać o tradycjach kojarzonych z tym świętem, bo nie wszyscy tego dnia jedzą pączki. Niektórzy smażą faworki, zwane w niektórych rejonach Polski chrustem.

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. To oznacza, że dzień, kiedy objadamy się pączkami, zależy od tego, kiedy wypada Wielkanoc. Pewne jest, że tłusty czwartek poprzedza ostatki i Środę Popielcową, wypada w czwartek i można wtedy, a nawet trzeba, najeść się do syta. Podobno ci, co tego dnia zjedzą choć jednego pączka, mogą liczyć na szczęście. W 2021 roku Tłusty czwartek przypada 11 lutego. W Polsce tłusty czwartek obchodzony jest w czwartek, ale są kraje, np. Wielka Brytania czy Australia, w których obowiązuje Mardi Gras, czyli tłusty wtorek (wypada dzień przed Środą Popielcową). My tego dnia zajadamy się raczej śledziami.

Już w starożytnym Rzymie hucznie świętowano czas pomiędzy zimą a wiosną. Hucznie, czyli tańcząc, jedząc tłusto i pijąc do upadłego. Również w kulturze chrześcijańskiej kilka dni przed Wielkim Postem bawiono się i objadano, a słowo „tłuste’’ charakteryzowało większość potraw – trzeba było najeść się do syta, by pożegnać karnawał i zebrać siły przed czterdziestodniowym postem.

Pączki zaczęto podawać w tłusty czwartek około XVII wieku, ale początkowo był to rarytas miejski
i dworski, na wsi pojawił się z tej okazji około 200 lat później. Ówczesne pączki różniły się od tych, którymi teraz się zajadamy.

  • Pieczono je z ciasta chlebowego, a zamiast słodkiego nadzienia w środku umieszczano słoninę
    (a nawet podawano ze skwarkami).
  • W bogatszych domach takie zapustowe pieczywo smażono na głębokim tłuszczu, najczęściej na smalcu, w biedniejszych – smażono na blasze.


Ciekawi jesteśmy w jakim wydaniu jada się pączki w Waszych domach, jeśli macie jakiś sprawdzony przepis to podzielcie się z Nami.

pącz

© 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Nysie