Aktualności

Światowy dzień Nutelli

ciasteczka

Uwaga łasuchy! Już 5 lutego odbędzie się Światowy dzień Nutelii!

Ten dzień szczególnie ważny dla wszystkich miłośników tego pysznego kremu, został zainicjowany w 2007 roku przez amerykańską blogerkę Sarę Rosso. Miała ona na celu zainspirować globalną społeczność, która uwielbia krem Nutella. Dzięki obchodzeniu światowego dnia Nutelli wszyscy fani tego przysmaku mogą dzielić się swoją pasją w mediach społecznościowych, organizować spotkania i ciekawe eventy, a przede wszystkim dzielić swoją radością!

A może tak od początku – historia Nutelli w słoiczku. Włoscy cukiernicy Pietro i Michele Ferrero z Piemontu we Włoszech, w roku 1946 w swoim zakładzie opracowali recepturę na blok czekoladowy. W czasach powojennych gdy brakowało wszystkiego a w szczególności kakao – połączyli przysłowiową szczyptę tego rarytasu, zmielone orzeszki laskowe oraz cukier. Powstały blok sprzedawany był w plasterkach. Ponoć już od samego początku najlepiej smakował ze świeżym pieczywem – nazwany został „Giandujot”. Przez wiele lat firma Ferrero udoskonalała swój produkt, tak by w 1951 roku na stoły trafił krem do smarowania Super Crema. W 1964 roku Nutella nabrała swego smaku, konsystencji i była pakowana w przezroczyste słoiczki. Do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło. Smak pozostał ten sam, a produkt jest dostępny wszędzie. Co ciekawe krem najpierw pojawił się w Niemczech gdzie zyskał wielką sławę, następnie rok później w 1966 we Francji a w 1978 w Sydney. Do Polski trafia w 1994 i gości na Naszych stołach do dziś.

Na jutrzejsze słodkie świętowane proponujemy ciasteczka z Nutelli. Oto przepis na Szybkie ciastka z Nutellą:

- 1 jajko

- 180 g kremu czekoladowego

- 150 g mąki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy jajko i krem czekoladowy. Widelcem lub łyżką mieszamy składniki, a następnie wyrabiamy ręcznie. Wyjdzie Wam czekoladowa kruszonka. Z kruszonki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu ciasteczka są jeszcze miękkie. Pozostawić do wystudzenia.

SMACZNEGO!!!!!

© 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Nysie