Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

pizza

Pizza to potrawa, którą uwielbiają niemal wszyscy. Doczekała się nawet swojego święta - Międzynarodowego Dnia Pizzy, które przypada właśnie dzisiaj - 9 lutego. Taką okazję warto odpowiednio uczcić np. przygotowując domową pizzę lub odwiedzając ulubioną pizzerię.

Ale najpierw trochę historii.

Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie – przyprawiane ziołami i serem. Pewne jest, że znana nam pizza pochodzi z Neapolu. Po raz pierwszy stało się to w X wieku, w miejscowości Geata, gdzieś w połowie drogi między Rzymem a Neapolem, choć nieco bliżej tego drugiego. To wtedy głośno zabrzmiało słowo „pizza”. Dwieście lat później rozgościło się na językach, jednak nie tych neapolitańskich. W środkowej Italii słowo to było dość popularne, ale miało więcej wspólnego z grecką pitą niż z dzisiejszą pizzą. Przez długi czas pizza i pomidor będą się trzymać od siebie z daleka.  W 1889 roku Raffaele Esposito, szef kuchni pizzerii Brandi przy via Toledo zaserwował królowej Małgorzacie  placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Królowa była zachwycona. Tę pizzę, na cześć królowej, nazwano potem Margherita. Pizza była wtedy nadal tylko regionalnym przysmakiem, prawie nieznanym poza administracyjnymi granicami Neapolu. Jednak już chwilę później sytuacja zmieniła się diametralnie. Obecnie pizza jest znana na całym święcie. Każdy znajdzie taką jaką lubi. A jaka jest Wasza ulubiona pizza?

I jeszcze garść ciekawostek:

  • Największa pizza przygotowana została w RPA w 1990 roku. Zużyto do niej prawie 4 tys. kg sera i niespełna 2 tys. sosu pomidorowego. Jej średnica to 37,4 m, a ważyła ponad 12 ton!
  • Sobotnie wieczory to czas, kiedy na świecie zjadane jest najwięcej pizzy w całym tygodniu.
  • Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Amerykanina, któremu zajęło to zaledwie 41,31 sek.
  • Najwięcej pizzy jedzą Norwegowie – aż 5,4 kg na mieszkańca rocznie
  • Najdłuższa pizza świata mierzyła 405 metrów i przygotowano ją w Massie.
  • Najczęściej wybierane składniki do pizzy do pieczarki, szynka, papryka, salami i cebula.
  • W USA sprzedaje się 350 kawałków pizzy na sekundę!
© 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Nysie